Rook en smoke berichten

Roken met hout:

Wanneer roken en smoken steeds meer uw hobby wordt wilt u misschien ook aan de gang met roken of smoken met hout. U kunt met hout alle kanten op zowel koud een visje roken of gewoon stevig die pulled pork in de hitte! Maar welke houtsoort gebruikt u voor een zalm of een pulled pork. En waarneer gebruikt u zaagsel, waarneer snippers en waarneer chunks. Zie onder afbeelding.

Zaagsel: Is een heel fijn soort rookhout van rond de 1mm en wordt gebruikt om koud te roken. Ons zaagsel is prima te gebruiken in bijvoorbeeld de cold smoke generator. Je kunt bijvoorbeeld op deze manier zalm, kaas en kruiden roken. Sommige roken ook hun noten koud met zaagsel.

Snippers: Is rookhout in stukjes van rond de 1 centimeter, deze snippers zijn wat grover dan zaagsel. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de bereiden van spareribs of pulled pork. Snippers gebruik je eigenlijk meestal in een smokerbox of opgerold in aluminium. Los gebruik op kolen raden we af omdat ze dan te snel verbranden.

Chunkies: Als laatste hebben we chunkies. Chunkies zijn blokjes rookhout van rond de 4 bij 4 cm. Deze blokjes zijn groter dan snippers en kun je gewoon zo tussen de kolen liggen omdat de verbranding minder snel gaat. Het is belangrijk om er niet teveel te gebruiken dan krijg je een wat bittere rooksmaak. Voor korte sessies hebt u er maar 1 of 2 nodig voor de langere sessies een stuk of 5. Plaats ze een beetje verspreid tussen de kolen en wat verder van de hete kolen af om de rook wat te regulieren.

Dan blijft de vraag welke soort hout kan ik voor welk product gebruiken en welke smaak geeft dat:

Eiken: sterke rooksmaak, kleurt uw rookwaar mooi goud, bruin. (geeft ook een aangename geur)

Geschikt voor: Gans (borst), Gevogelte, Varkensvlees

Beuken: aangename rooksmaak, Kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig.

Geschikt voor eigenlijk alles

Elzen: zachte zoetige rooksmaak. zorgt voor een hele subtiele kleuring

Geschikt voor: vis (zalm, steur zeevruchten), kip, varkensvlees

Kersen: zoete fruitige bijna roosachtige smaak. Geeft een mooie rozige tint aan vleessoorten en kleurt de huid van gevogelte diep bruin.

Geschikt voor: gans (borst), gevogelte, varkensvlees en rundvlees

Appel: sterke fruit licht zoete rooksmaak, kleurt u gevogelte mooi donker bruin, en uw geeft u vlees een rozige tint.

Geschikt voor: rundvlees, gevogelte, wild, varkensvlees, varkensvlees

hickory: zoete beetje bacon achtige smaak. geeft een zware rooksmaak. en kleurt u vlees en gevogelte donker bruin

geschikt voor: rundvlees, varkensvlees, wild, gevogelte en vis.

 

 

© 2016 - 2021 Woodchipsforsmoking | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel